Na het vertrek van Anne Beentjes zijn we blij dat José van Staveren ons balieteam is komen versterken. Wie is deze dame die voorheen automonteur is geweest? We stellen je graag aan haar voor!

Naam: José van Staveren
Werkdagen: donderdag en vrijdag, dinsdag om de week
Leeftijd: 42 jaar
Woonplaats: Middenbeemster
Hobby’s: motorrijden, zwemmen, paardrijden, skiën

Wat heb jij met auto’s?
“Ik heb techniek altijd al interessant gevonden, ik wil gewoon weten hoe alles in elkaar zit. Ik ben opgegroeid in Nieuw Vennep en was al jong gek op auto’s en motorfietsen. Hoewel mijn vader liever had gezien dat ik de grafische kant op was gegaan, werd ik in 1996 automonteur.”

Een vrouwelijke automonteur, dat hoor je niet vaak…
“Nou, tegenwoordig vind je gelukkig steeds meer vrouwen in de werkplaats. Maar in de tijd dat ik monteur werd, was het inderdaad een uitzondering. Dat is vast de reden dat ik in 1998 werd gevraagd voor de video ‘Meisjes in de techniek’ van de FNV en het gezicht van die campagne werd. Toen ik later bij een dealer werkte, sprak een stagiair me aan: “Hé, jij hangt bij mij op school!” Dat was best lollig.”

Toch ben je uiteindelijk van de werkplaats naar de receptie gegaan. Waarom?
“Eigenlijk vanwege de sfeer. In die tijd waren vrouwen nog niet echt geaccepteerd in de werkplaats en ik had het gevoel dat ik me dubbel zo hard moest bewijzen. Aan de receptie merkte ik dat ik door mijn technische achtergrond de mensen goed kon uitleggen wat er aan hun auto was gebeurd en waar het probleem zat. Zo kon ik toch met techniek bezig blijven, maar had ik ook meer contact met klanten, wat ik erg leuk vind.”

Hoe ben je bij Garage de Egel gekomen?
“In 2000 verhuisde ik naar Middenbeemster. Nadat ik een administratieve opleiding had gedaan, kwam ik uiteindelijk terecht op de administratie van een afvalverwerkingsbedrijf in Alkmaar. Ik wilde namelijk graag part time werken en in een autobedrijf bleek dat lastig. Maar de techniek bleef trekken. Daarom stuurde ik twee jaar geleden m’n cv op naar kleine bedrijven in de regio die me leuk leken. Waarom een klein bedrijf? Omdat je daar een mens bent en geen nummer. André zei dat hij op dat moment geen vacature had, maar dat hij mijn cv zou bewaren. Toen duidelijk werd dat Anne weg zou gaan, belde hij me op. En na een erg leuk gesprek werd ik aangenomen!”

Hoe bevalt het je tot nu toe?
“Nou, ik merk dat ik er wel weer in moet komen. Ik ben natuurlijk alweer een tijdje uit de techniek en de auto’s zijn in korte tijd veel beter geworden. Maar ook de apparatuur waarmee de monteurs hier werken: dat is echt de crème de la crème! Gelukkig zijn mijn collega’s niet te beroerd om me te helpen en dingen uit te leggen, dus het komt vast goed. Ik vind het in ieder geval ontzettend leuk om hier te werken.”

Vertel eens iets verrassend over jezelf waardoor onze klanten al een beetje een beeld van je krijgen?
“Het leukste wat ik ooit gedaan heb, is racen op het circuit van Assen op mijn Honda VFR800. Dat was onwijs gaaf! En mijn mooiste lange rit was de 24 uur van Le Mans in Frankrijk, op mijn CBR900 Fireblade: een waanzinnig leuke ervaring!”