Aquaplaning: levensgevaarlijk!

Aquaplaning

Niks is onveiliger dan het gevoel dat u geen grip meer hebt op de weg. Dat is precies wat er gebeurt bij aquaplaning. Service-adviseur Paul Beentjes legt uit wat aquaplaning precies is en hoe u het kunt voorkomen.

“Aquaplaning ontstaat vooral bij hevige regenval, zoals we dat de laatste tijd steeds vaker meemaken. Wanneer uw banden niet voldoende profieldiepte meer hebben, zijn ze niet meer in staat om al dat water af te voeren. Het water gaat dan als het ware een laag vormen onder de banden. Past u op dat moment niet uw snelheid aan, dan glijdt u óver het water in plaats van dat u er doorheen rijdt. De auto reageert dan niet meer op stuur- en rembewegingen en dat is heel gevaarlijk.

Voorkomen
Het belangrijkste wat u zelf kunt doen om aquaplaning te voorkomen, is zorgen dat u op banden rijdt met voldoende profieldiepte. Want hoe meer water op de weg en hoe geringer het restprofiel in de banden, des te sneller u het contact met de weg verliest. Het wettelijke voorschrift is 1,6 millimeter, maar dat vinden wij bij Garage De Egel ver over het randje. Zelf houden wij altijd aan dat winterbanden niet verder mogen afslijten dan 4 millimeter. Niet uit geldklopperij – daar doen wij niet aan – maar voor uw eigen veiligheid. Wat u verder kunt doen is snelheid terugnemen bij sterke regelval en extra voorzichtig rijden op de rechter weghelft: in de vrachtwagensporen daar staat vaak extra veel water.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *