Waarom het slim is om ieder jaar uw interieurfilter te laten vervangen

Interieurfilter

Ruikt het muf in uw auto als u uw airco of ventilator aan zet? Valt het u op dat uw ramen langer vochtig en beslagen blijven? Of merkt u dat u de laatste tijd meer last heeft van allergische verschijnselen? Dan is de kans groot dat uw auto aan een nieuw interieurfilter toe is. Technisch specialist Reinhart Goudsblom vertelt u waarom het verstandig is om dit jaarlijks te laten vervangen.

“Het interieurfilter is bedoeld om alle pollen, stof, vet en vuil uit de lucht te halen die via het ventilatiesysteem de auto binnenkomen. Als u bedenkt dat er per uur zo’n 300 kubieke meter lucht door dat filter stroomt, kunt u zich voorstellen dat het op een bepaald moment vervuild raakt. U merkt dat aan de muffe geur die dan in uw auto gaat hangen. Maar u kunt ook ervaren dat uw ramen langer beslagen blijven en wat vettig zijn, waardoor u minder goed zicht heeft. En in het ergste geval kan de motor van de interieurventilator oververhit raken, doordat hij zwaarder belast wordt.

Zeker als u gevoelig bent voor pollen of andere allergische klachten heeft, is het geen overbodige luxe om eens per jaar – of iedere 15.000 kilometer – het interieurfilter te laten vervangen: dat is de reden dat wij dit altijd meenemen bij een kleine en grote onderhoudsbeurt. Er zijn twee soorten filters: de normale en filters met koolstof. Net als een normaal filter bestaat dat uit microvezels, maar daar is actieve koolstof aan toegevoegd. Dat filtert ook fijnere, gasvormige stoffen zoals uitlaatgassen. Een koolstoffilter is iets duurder, maar draagt dus meer bij aan een gezond klimaat in uw auto. De keuze is aan u!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *