Laat uw airco nakijken

EgelMDF67

U wilt niet dat hij ermee ophoudt op een bloedhete dag. Of dat het gaat stinken in uw auto. En u zit er ook niet op te wachten om ziek te worden van bacteriën in een vies filter. Allemaal redenen om in ieder geval eens per jaar bij ons een airco-check te laten uitvoeren. Gratis!

Een airco is een relatief duur onderdeel in uw auto. Dat komt omdat het een heel hoge druk moet aankunnen. Die kan oplopen tot wel 28 bar. Aan een airco worden dus hoge eisen gesteld. Daarom raden wij altijd aan om uw airco minimaal eens per jaar goed te laten nakijken. Bij ons is dat gratis, wij vinden dat vanzelfsprekend.

Voldoende koudemiddel
Een essentieel onderdeel in de airco is het koudemiddel. Behalve dat het koelt, zorgt het ook voor smering van uw systeem. Het koudemiddel moet altijd goed op peil zijn, anders blokkeert het systeem en stopt uw airco ermee. Nu is het zo dat iedere auto gemiddeld 10 procent koudemiddel per jaar lekt, zelfs de duurste auto’s. Probleem is dat u de hoeveelheid koudemiddel niet kunt zien en bijvullen. Daarom adviseren we om iedere twee jaar uw airco door ons te laten leeghalen, waarna wij het vullen met nieuw koudemiddel.

Bacteriën in uw filter
Een ander belangrijk onderdeel is het interieurfilter dat de lucht zuivert. Wanneer dat vervuild raakt, kan het verstoppen. Dat voelt net alsof u met een doek voor uw mond loopt: u krijgt geen verse zuurstof binnen. Zeker wanneer u gevoelige luchtwegen heeft, kunt u daar last van krijgen. Daarom vervangen wij uw interieurfilter bij iedere grote beurt.

Airco-tips van technisch specialist Rein Goudsblom
–        Gebruik uw airco ten minste 5 minuten per week.
Dan loopt er olie door het systeem en blijft alles soepel werken.
–        Zet uw airco uit als u bijna thuis bent.
Op die manier hebben bacteriën geen kans om zich op de verdamper in te kapselen en te groeien.
Zo voorkomt u dat u deze inademt en dat uw auto gaat stinken.

Wist u dat?
Een airco dient niet alleen om uw auto koel te houden als het warm is: eigenlijk is hij ontwikkeld om vocht aan het interieur van uw auto te onttrekken. Als u bijvoorbeeld natgeregend instapt en uw ramen beslaan, dan zorgt de airco ervoor dat u binnen twee minuten weer goed zicht hebt. Dat hij koelt is in feite een bijkomstigheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *